Lagring

Riktig lagring og gjenbruk av restene dine gir hjemmehusholdningen en ekstra dimensjon. Ta noen små grep, og spar tid, penger og miljø.

Tips til lagring og gjenbruk av rester fra de ulike rettene finner du også på oppskriftene i menyen.

martsmart-ikon_lagre

Lagring av middagsrester:

  • Bruk tett emballasje. Ta det du har i skuffer og skap, eller bruk plastfolie.
  • Raskere nedkjøling av rester gir bedre holdbarhet. Tapp litt kaldt vann i kjøkkenvasken (vannbad), og sett restene oppi før du setter dem i kjølekapet eller fryser ned. Om varm mat settes rett i kjøleskapet vil temperaturen stige og kondens gir gode vekstmuligheter for bakterier.
  • Merk bokser med dato og innhold. Det meste holder seg fint i 2-3 dager i kjøleskap, også ris og pasta. Det meste av matrester kan også fryses.

Oppbevaring av frukt og grønnsaker:

  • Steinfrukter, bær og de aller fleste grønnsaker bør oppbevares i kjøleskap.
  • Epler, pærer, melon, banan, agurk og tomat bør oppbevares i romtemperatur.

Oppbevaring av ferske urter:

  • Om du ikke rekker å bruke opp urtene før de visner, tørk dem i bunter; heng med bladene ned på et tørt sted.
  • Urtene kan også fryses ned i fryseposer.

Oppbevaring av andre typer varer:

  • Tørvarer som mel, sukker, salt, bakepulver osv. bør oppbevares mørkt og tørt. Dette står seg lenge.
  • Meieriprodukter oppbevares i kjøleskap i tett emballasje. Best før, men også brukbar etter. Lukt, se og smak.
  • Krydder oppbevares mørkt og tørt.